wzory cravena
wzory cravena
Witam,
Potrzebuje to zadanie rozwiązać bo nie mogę sobie poradzić:
Stosując wzory Cravena obliczyć "y" z układu równań:
2t=3
2z + 3t=3
2y + 3z + 3t=3
2x + 3y+ 4z+ 5t=3
Potrzebuje to zadanie rozwiązać bo nie mogę sobie poradzić:
Stosując wzory Cravena obliczyć "y" z układu równań:
2t=3
2z + 3t=3
2y + 3z + 3t=3
2x + 3y+ 4z+ 5t=3
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wzory cravena
wpisujesz układ równań w macierz a nastepnie liczysz wyznacznik
\(\displaystyle{ detA = \begin{bmatrix}0&0&0&2\\0&0&2&3\\0&2&3&3\\2&3&4&5\end{bmatrix} = 16}\)
poniewaz \(\displaystyle{ det A \neq 0}\) możemy zastosowac wzór Cramera
Ty chcesz wyznaczyć "y" więc należy obliczyć \(\displaystyle{ detA_{y}}\). W tym celu zastępuje 2 kolumnę, kolumna składajacą się z wyników równań
\(\displaystyle{ det A_{y} = \begin{bmatrix}0&3&0&2\\0&3&2&3\\0&3&3&3\\2&3&4&5\end{bmatrix} = 6}\)
ogólny wzór Cramera \(\displaystyle{ x_{i} = \frac{det A_{x_{i}}}{det A}}\)
w twoim przypadku ma postać \(\displaystyle{ y = \frac{det A_{y}}{det A}= \frac{6}{16} = \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ detA = \begin{bmatrix}0&0&0&2\\0&0&2&3\\0&2&3&3\\2&3&4&5\end{bmatrix} = 16}\)
poniewaz \(\displaystyle{ det A \neq 0}\) możemy zastosowac wzór Cramera
Ty chcesz wyznaczyć "y" więc należy obliczyć \(\displaystyle{ detA_{y}}\). W tym celu zastępuje 2 kolumnę, kolumna składajacą się z wyników równań
\(\displaystyle{ det A_{y} = \begin{bmatrix}0&3&0&2\\0&3&2&3\\0&3&3&3\\2&3&4&5\end{bmatrix} = 6}\)
ogólny wzór Cramera \(\displaystyle{ x_{i} = \frac{det A_{x_{i}}}{det A}}\)
w twoim przypadku ma postać \(\displaystyle{ y = \frac{det A_{y}}{det A}= \frac{6}{16} = \frac{3}{8}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
wzory cravena
Przecież macierz A jest macierza trójkątna więc liczysz iloczyn na przekatnej i masz wyznacznik
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy