Układ równań metodą G-J

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Natmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 1 mar 2008, o 21:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: R-rz
Podziękował: 21 razy

Układ równań metodą G-J

Post autor: Natmat »

Mam taką macierz rozszerzoną (powstałą z macierzy współczynników i rozwiązań):

2 3 5 2 | 4
1 2 7 3 | 6
7 9 4 1 | 2


Wiem, że powinny wyjść 2 parametry (\(\displaystyle{ x_{3}= k_{1}}\) i \(\displaystyle{ x_{4}= k_{2}}\)), ale gdzieś popełniłem błąd w liczeniu i wyszedl mi tylko 1 (\(\displaystyle{ x_{4}=k}\)). Oto rozwiązania, które mi wyszły (podobno są błędne) i SPEŁNIAJĄ wszystkie 3 równania tego układu:

\(\displaystyle{ x_{1}=0

x_{2}= -\frac{2}{11}+ \frac{1}{11}k

x_{3}= \frac{10}{11}- \frac{5}{11}k

x_{4}=k}\)
,

gdzie \(\displaystyle{ k \in R}\)

Proszę mi powiedzieć, dlaczego te rozwiązania spełniają cały ten układ równań (wszystkie 3 składowe równania), jeżeli są błednie przeze mnie wyliczone?
ODPOWIEDZ