Baza przestrzeni liniowej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
myky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 24 lis 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 19 razy

Baza przestrzeni liniowej

Post autor: myky »

Witam Mam ogromny (dla mnie ) problem, mianowicie nie umiem/pamietam jak wykonac takie zadanko:

Wykaz ze wektory tworza baze przestrzeni liniowej R^3

[1,0,0],[1,0,1],[1,1,1]

Jesli ktos moglby pomoc, bylbym bardzo wdzieczny

Pozdrawiam
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Baza przestrzeni liniowej

Post autor: Crizz »

Wystarczy pokazać, ze są to wektory liniowo niezależne.

Dla dowolnych skalarów a,b,c zachodzi \(\displaystyle{ a[1,0,0]+b[1,0,1]+c[1,1,1]=[a+b+c,c,b+c]}\). Na to, żeby \(\displaystyle{ [a+b+c,c,b+c]}\) był wektorem zerowym, potrzeba i wystarcza, by \(\displaystyle{ a=0,b=0,c=0}\) (uzasadnienie: wiadomo, że jeśli \(\displaystyle{ [a+b+c,c,b+c]=\vec{0}}\), to \(\displaystyle{ c=0}\). Podstawiając \(\displaystyle{ c=0}\), otrzymujemy \(\displaystyle{ [a+b,0,b]}\). Stąd \(\displaystyle{ b=0}\), otzymujemy po podstawieniu wektor \(\displaystyle{ [a,0,0]}\), zatem również \(\displaystyle{ a=0}\)). Skoro za pomocą liniowej kombinacji tych wektorów nie da się w nietrywialny sposób przedstawić wektora zerowego, to są one liniowo niezależne i ponieważ jest ich tyle, ile wynosi wymiar przestrzeni, to muszą tworzyc bazę tej przestrzeni.
myky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 24 lis 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 19 razy

Baza przestrzeni liniowej

Post autor: myky »

O dzieki wielkie Duzo mi rozjasniles

A jeszcze jedno pytanie mniejwiecej zwiazane z tematem, czy baza np przestrzeni R^5 moga byc np 3 wektory?
Awatar użytkownika
Frey
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3299
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 243 razy

Baza przestrzeni liniowej

Post autor: Frey »

Tutaj nie ma co sprawdzać, bo to redukujesz macierzą i wychodzi ci baza standardowa, widać to gołym okiem.

Baza to wektory liniowo niezależne i do tego rozpinające przestrzeń, choć fakt linowa niezależność jest ważna.

Co do pytania powyżej, to trzy wektory nie mogą rozpinać całej przestrzeni R^5, lecz oczywiście w przestrzeni R^5 może znajdować się jakaś baza rozpinająca tylko R^3.
ODPOWIEDZ