Nie wiem jak to nazwać, niech moderatorzy zmienią nazwę. Mam takie dziwne zadania
1. Dana jest prosta k o równaniu y=2x-3. Znajdź równanie prostej m będącej obrazem k w przekształceniu:
a) T[-1,5 , 0]
To jeden przykład, resztę zrobię analogicznie. Probowałem
y+0 = 2x - 3 -1,5 - zły wynik (inny niż na końcu ksiązki)
y+0 = 2(x - 1,5) - 3 - to samo.
Nie mam pojęcia jak to zrobić... help
Przekształcenia płaszczyzny
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 29 lis 2008, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skądś
- Podziękował: 10 razy
Przekształcenia płaszczyzny
x + 1,5 - dodałeś je do współżędnej a nie odjąłeś. Ale wychodzi fakt, dzięki, jak ktoś może niech to wytłumaczy bo wy to rozumiecie lepiej niż ja
a taki przykład: T[0,3] dla tej samej prostej?
a taki przykład: T[0,3] dla tej samej prostej?
Ostatnio zmieniony 7 sty 2009, o 22:29 przez MateuszS, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Przekształcenia płaszczyzny
\(\displaystyle{ x-(-1,5)=x+1,5}\),
więc chyba jednak odjąłem.
[ Dodano: 7 Stycznia 2009, 22:30 ]
Jeśli masz dowolną krzywą o danym równaniu, np. \(\displaystyle{ y^{2}=2x}\), przesunąć o wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\), to od x odejmujesz a, a od y odejmujesz b (w tym wypadku będzie \(\displaystyle{ (y-b)^{2}=2(x-a)}\).
[ Dodano: 7 Stycznia 2009, 22:32 ]
Dla twojego drugiego przykładu będzie \(\displaystyle{ y-3=2(x-0)-3}\)
więc chyba jednak odjąłem.
[ Dodano: 7 Stycznia 2009, 22:30 ]
Jeśli masz dowolną krzywą o danym równaniu, np. \(\displaystyle{ y^{2}=2x}\), przesunąć o wektor \(\displaystyle{ [a,b]}\), to od x odejmujesz a, a od y odejmujesz b (w tym wypadku będzie \(\displaystyle{ (y-b)^{2}=2(x-a)}\).
[ Dodano: 7 Stycznia 2009, 22:32 ]
Dla twojego drugiego przykładu będzie \(\displaystyle{ y-3=2(x-0)-3}\)