styczna do krzywej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
a_gusia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2009, o 19:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kostrzyn

styczna do krzywej

Post autor: a_gusia »

obliczyć styczną do krzywej:

\(\displaystyle{ \rho=e^{-\varphi}^2}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\frac{\pi}{2}}\)

bardzo proszę o pomoc , ponieważ kompletnie nie mam pojęcia jak to należy wyliczyć

oraz
\(\displaystyle{ x^{2}-y^2\cdot x=1}\)
\(\displaystyle{ y_{0}=0}\)
ODPOWIEDZ