Znajdz cz. rzeczywista i cz. urojoną liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mcsis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 sty 2009, o 20:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdz cz. rzeczywista i cz. urojoną liczb zespolonych

Post autor: mcsis »

Jak w temacie >.>:

a)
\(\displaystyle{ \frac{2-i}{1+i}}\)

b)
\(\displaystyle{ \frac{(1-i) ^{2}-i}{(1+i) ^{2}+i}}\)

Moze jakies wskazowki na poczatek.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

Znajdz cz. rzeczywista i cz. urojoną liczb zespolonych

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ \frac{2-i}{1+i}\cdot \frac{1-i}{1-i}=\frac{(2-i)(1-i)}{(1+i)(1-i)}=
\frac{(2-i)(1-i)}{1-i^2}=\frac{(2-i)(1-i)}{1+1}}\)

dalej sobie już napewno poradzisz w tym przykładzie

[ Dodano: 4 Stycznia 2009, 22:09 ]
b)
\(\displaystyle{ \frac{(1-i)^2-i}{(1+i)^2+i}=
\frac{1-2i-1-i}{1+2i-1+i}=
\frac{-3i}{3i}=-1}\)
mcsis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 sty 2009, o 20:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdz cz. rzeczywista i cz. urojoną liczb zespolonych

Post autor: mcsis »

Aha czyli w a) pomnozylas licznik i mianownik przez sprzezenie mianownika a w b) wkorzystalas wzor skroconego mnozenia ;p Dziekuje
ODPOWIEDZ