Układ równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Azz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 6 lis 2007, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubliniec
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 8 razy

Układ równań

Post autor: Azz »

Mógłby ktoś mi pomóc lub rozwiązać, następujące układy równań aby załapać analogie:

1)
\(\displaystyle{ \begin{cases}z+iw = \\ iz+w = \sqrt{3} \end{cases}}\)

2)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (1+i)z + w = \beta \\ 2z + (1-i)w = \beta \end{cases}}\)

Dzięki
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Układ równań

Post autor: soku11 »

Idzie banalnie wyznacznikami. Np. pierwsze:
\(\displaystyle{ W=\left|\begin{array}{cc}
1&i\\
i&1
\end{array}\right|=1-i^2=2\\
W_z=\left|\begin{array}{cc}
&i\\
\sqrt{3}\alpha&1
\end{array}\right|=
-\sqrt{3}\alpha i\\
W_w=\left|\begin{array}{cc}
1& \\
i& \sqrt{3}\alpha\end{array}\right|=
\sqrt{3}\alpha-\alpha i\\
z=\frac{\alpha}{2}-\frac{\sqrt{3}\alpha}{2} i\\
w=\frac{\sqrt{3}\alpha}{2}-\frac{\alpha}{2} i\\}\)


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ