Postac trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
Postac trygonometryczna
Witam,
Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego:
jesli z = -1 -i, to
\(\displaystyle{ z = \sqrt{2}(cos(\frac{-3}{4}\pi ) + isin(\frac{-3}{4}\pi ))}\)??
Z gory dziekuje.
Moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego:
jesli z = -1 -i, to
\(\displaystyle{ z = \sqrt{2}(cos(\frac{-3}{4}\pi ) + isin(\frac{-3}{4}\pi ))}\)??
Z gory dziekuje.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Postac trygonometryczna
\(\displaystyle{ z=-1-i\newline
x=a+bi\newline
a=-1\newline
b=-1\newline
|z|=\sqrt{a^2+b^2}\newline
|z|=\sqrt{(-1)^2+(-1)^2}=\sqrt{1+1}=\sqrt{2}\newline
\newline
cos\alpha = \frac{a}{|z|}\newline
cos\alpha = \frac{-1}{\sqrt{2}}=\frac{-\sqrt2}{2}\newline
= -\frac{3}{4}\pi\newline
\newline
sin\alpha =\frac{b}{|z|}\newline
sin\alpha=\frac{-1}{\sqrt2}=\frac{-\sqrt2}{2}\newline
=-\frac{3}{4}\pi\newline
\newline
z=|z|(cos\alpha+isin\alpha)\newline
z=\sqrt{2}(cos(-\frac{3}{4}\pi)+isin(-\frac{3}{4}\pi))}\)
x=a+bi\newline
a=-1\newline
b=-1\newline
|z|=\sqrt{a^2+b^2}\newline
|z|=\sqrt{(-1)^2+(-1)^2}=\sqrt{1+1}=\sqrt{2}\newline
\newline
cos\alpha = \frac{a}{|z|}\newline
cos\alpha = \frac{-1}{\sqrt{2}}=\frac{-\sqrt2}{2}\newline
= -\frac{3}{4}\pi\newline
\newline
sin\alpha =\frac{b}{|z|}\newline
sin\alpha=\frac{-1}{\sqrt2}=\frac{-\sqrt2}{2}\newline
=-\frac{3}{4}\pi\newline
\newline
z=|z|(cos\alpha+isin\alpha)\newline
z=\sqrt{2}(cos(-\frac{3}{4}\pi)+isin(-\frac{3}{4}\pi))}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2009, o 22:39 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Postac trygonometryczna
obliczyłam :
\(\displaystyle{ cos\alpha =-\frac{\sqrt2}{2} \newline
sin\alpha=-\frac{\sqrt2}{2}}\)
i teraz muszę znaleźć taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
by spełnione były dwie powyższe równości i właśnie takim kątem jest \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}\pi}\)
[ Dodano: 1 Stycznia 2009, 19:41 ]
zatem jak widać nigdzie nie zostało zapisane, że \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt2}{2}=-\frac{3}{4}\pi}\)
ale raczej powinieneś to rozumieć jako
\(\displaystyle{ cos(-\frac{3}{4}\pi)=-\frac{\sqrt2}{2}\newline
sin(-\frac{3}{4}\pi)=-\frac{\sqrt2}{2}\newline}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha =-\frac{\sqrt2}{2} \newline
sin\alpha=-\frac{\sqrt2}{2}}\)
i teraz muszę znaleźć taki kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)
by spełnione były dwie powyższe równości i właśnie takim kątem jest \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}\pi}\)
[ Dodano: 1 Stycznia 2009, 19:41 ]
zatem jak widać nigdzie nie zostało zapisane, że \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt2}{2}=-\frac{3}{4}\pi}\)
ale raczej powinieneś to rozumieć jako
\(\displaystyle{ cos(-\frac{3}{4}\pi)=-\frac{\sqrt2}{2}\newline
sin(-\frac{3}{4}\pi)=-\frac{\sqrt2}{2}\newline}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Postac trygonometryczna
\(\displaystyle{ 2* (cos \frac{7 \pi}{6} + i sin \frac{7 \pi}{6})}\)
Ostatnio zmieniony 1 sty 2009, o 22:45 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 2 razy.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Postac trygonometryczna
\(\displaystyle{ a=-\sqrt{3} \newline
b=-1\newline
|z|=\sqrt{(-\sqrt{3})^2+(-1)^2}=\sqrt{3+1}=\sqrt{4}=2\newline
cos\alpha=\frac{a}{|z|}\newline
cos\alpha=\frac{-\sqrt3}{2}=-\frac{\sqrt3}{2}\newline
sin\alpha=\frac{b}{|z|}\newline
sin\alpha=\frac{-1}{2}=-\frac{1}{2}\newline
=\frac{7}{6}\pi\newline
z=2(cos(\frac{7}{6}\pi)+isin(\frac{7}{6}\pi))}\)
[ Dodano: 1 Stycznia 2009, 22:43 ]
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\alpha +i sin\alpha)}\)
masz sinus i cosinus na odwrót w swoim wzorze
b=-1\newline
|z|=\sqrt{(-\sqrt{3})^2+(-1)^2}=\sqrt{3+1}=\sqrt{4}=2\newline
cos\alpha=\frac{a}{|z|}\newline
cos\alpha=\frac{-\sqrt3}{2}=-\frac{\sqrt3}{2}\newline
sin\alpha=\frac{b}{|z|}\newline
sin\alpha=\frac{-1}{2}=-\frac{1}{2}\newline
=\frac{7}{6}\pi\newline
z=2(cos(\frac{7}{6}\pi)+isin(\frac{7}{6}\pi))}\)
[ Dodano: 1 Stycznia 2009, 22:43 ]
podstać trygonometryczna liczby zespolonej tomiodzio1988 pisze:\(\displaystyle{ 2* (sin \frac{4 \pi}{3} + i cos \frac{4 \pi}{3})}\)
\(\displaystyle{ z=|z|(cos\alpha +i sin\alpha)}\)
masz sinus i cosinus na odwrót w swoim wzorze
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Postac trygonometryczna
tak, może być również tam \(\displaystyle{ \frac{5}{4}\pi}\)
bo sinus i cosinus się powtarzają co 2pi
bo sinus i cosinus się powtarzają co 2pi