Witam,
Mam rownanie liczb zespolonych. Obliczylem pierwiastki:
+3i, -3i, -1, -1+2i.
teraz mam sprawdzic czy spelniaja warunek |z+1|
Sprawdz, czy pierwiastki seplaniaja warunek.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Sprawdz, czy pierwiastki seplaniaja warunek.
Hmmm, mi tak samo wyszło. :p
z1 = -1
z2 = -1+2i
z3 = 3i
z4 = -3i
No i moim zdaniem z2 spełnia ten warunek, bo wtedy mamy:
\(\displaystyle{ |z2+1| = |-1+2i+1| = |2i| = \sqrt{0^2+2^2} = \sqrt{4} = 2}\)
czyli
z1 = -1
z2 = -1+2i
z3 = 3i
z4 = -3i
No i moim zdaniem z2 spełnia ten warunek, bo wtedy mamy:
\(\displaystyle{ |z2+1| = |-1+2i+1| = |2i| = \sqrt{0^2+2^2} = \sqrt{4} = 2}\)
czyli
-
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
Sprawdz, czy pierwiastki seplaniaja warunek.
Ja też tak uważam, bo równanie ma 4 pierwiastki. Zrobiłem wykres - koło z S{1,0}. I spełniają je wszystkie oprócz +3i. Chyba, że mam zepsuty cyrkiel ;D