obliczyć pierwiastki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

obliczyć pierwiastki

Post autor: zuababa »

\(\displaystyle{ \sqrt[8]{2 \sqrt{2} (1-i)}}\)

Albo źle liczę, albo nie wiem w jednym miejscu co dalej, albo się to zostawia w postaci cos(...) etc , nie wiem:P
frej

obliczyć pierwiastki

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}(1-i)=4(cos315^\circ +isin315^\circ)}\)
i jedziesz z de Moivre'a
ODPOWIEDZ