pole trójkąta

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ranisz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lut 2005, o 08:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

pole trójkąta

Post autor: Ranisz »

Uzasadnić, że pole trójkąta, którego jeden wierzchołek jest w początku układu, a pozostałe dwa są w punktach \(\displaystyle{ z _{1}, z _{2} \in C}\) wyraża się wzorem \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \left| \mathrm{Im}\; \left( \overline{z _{1}} \cdot z_{2} \right) \right|}\).
Ostatnio zmieniony 19 lis 2011, o 13:42 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
frej

pole trójkąta

Post autor: frej »

\(\displaystyle{ P_{\Delta}=\frac{1}{2} ft|\begin{array}{ccc}x_a&y_a &1 \\x_b & y_b &1 \\ x_c & y_c &1\end{array}\right|}\)

gdzie \(\displaystyle{ (x_a, y_a) , (x_b, y_b) , (x_c, y_c)}\) to punkty.
kkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 578
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ww
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 35 razy

pole trójkąta

Post autor: kkk »

Nie rozumiem skąd ten wzór i co tam trzeba podstawić?-- 21 listopada 2011, 21:13 --Ok, już mi się udało to udowodnić.
matfka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 19 sty 2013, o 11:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 3 razy

pole trójkąta

Post autor: matfka »

Można prosić o wytłumaczenie jak to zrobić?
ODPOWIEDZ