narysować wykres liczb spełniających nierówność
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1 |z +3 -i| 4 \\ \frac{\pi}{4} < \arg z \frac{2\pi}{3} \end{cases}}\)
rozwiązać graficznie układ
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
rozwiązać graficznie układ
Pierwsza nierownosc okresla oczywiscie kolo o srodku w punkcie \(\displaystyle{ (-3,1)}\) i promieniu 2 bez srodkowego kola o promieniu 1.
Druga nierownosc to zbior punktow, ktore tworza z osia dodatnia OX (czy tam w zespolonych dodatnia czescia \(\displaystyle{ \Re}\)) kat od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{3}}\).
Tam gdzie sie przetna oba obszary bedzie twoje rozwiazanie
Pozdrawiam.
Druga nierownosc to zbior punktow, ktore tworza z osia dodatnia OX (czy tam w zespolonych dodatnia czescia \(\displaystyle{ \Re}\)) kat od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) do \(\displaystyle{ \frac{2\pi}{3}}\).
Tam gdzie sie przetna oba obszary bedzie twoje rozwiazanie
Pozdrawiam.