Wzór de Moivre'a

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Mihalenko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 gru 2008, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Wzór de Moivre'a

Post autor: Mihalenko »

Witam, natknąłem się na następujące zadanie:

Korzystając ze wzoru de Moivre'a, wyrazić za pomocą cosx i sinx
a) cos5x
b) sin6x
c) tg6x
d) ctg5x
Dla jakich \(\displaystyle{ x\in \mathbb{R}}\) prawdzie są wypowiedziane zależności?

Podpunkty a i b rozwiązałem.
Natomiast przy liczeniu tg6x otrzymałem:
\(\displaystyle{ \tg 6x=\frac{sin 6x}{cos 6x}=\frac{6\cos^{5}x\sin x-20\cos^{3}x\sin^{3}x+6
cos xsin^{5}x}{\cos^{6}x-15\cos^{4}x\sin^{2}x+15\cos^{2}\sin^{4}x-sin^{6}x}}\)


No więc wyraziłem tg6x ale pozostaje druga część zadania.
Aby to wyrażenie miało sens liczbowy

\(\displaystyle{ \cos^{6}x-15\cos^{4}x\sin^{2}x+15\cos^{2}\sin^{4}x-sin^{6}x \neq 0}\)

Teraz nie wiem w jaki sposób wyznaczyć zbiór x-ów.
Pozdrawiam!
miodzio1988

Wzór de Moivre'a

Post autor: miodzio1988 »

Wyrażenie ma sens liczbowy , gdy cos6x jest różny od zera i to tyle:D
ODPOWIEDZ