czesc urojona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

czesc urojona

Post autor: monikap7 »

wyznaczyc czesc urojoną i rzeczywista funkcji:

a). \(\displaystyle{ f(z) = z + 2z^2}\)

b). \(\displaystyle{ f(z) = \frac{1+iz}{1-iz}}\)

c). \(\displaystyle{ f(z) = \frac{z}{(1+z)^2}}\)
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

czesc urojona

Post autor: Dedemonn »

Wskazówki:

1) Podstawić z = a + bi ( lub z = x + yi, jak to woli )
2) Podstawić, pogrupować liczbę w część rzeczywistą i urojoną, następnie przemnożyć licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika
3) To samo - podstawić z = a + bi, wykonać działania, pogrupować i powtórzyć ost. krok z przykładu 2


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ