wielomiany zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kikus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2008, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

wielomiany zespolone

Post autor: kikus »

Wielomian \(\displaystyle{ P(z)=(z ^{3} + 1) ^{2}}\) rozłożyć na iloczyny dwumianów.

Bardzo proszę o pomoc... sam nie daje rady... :/ a to bardzo ważne
Ostatnio zmieniony 14 gru 2008, o 12:08 przez kikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

wielomiany zespolone

Post autor: przemk20 »

no to masz
\(\displaystyle{ z^3+1 = (z+1)(z^2-z+1) \\
z^2-z+1 = z^2-z+\frac{1}{4} + \frac{3}{4} =
(z-\frac{1}{2})^2-(i\frac{\sqrt{3}}{2})^2 = (z-\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt3}{2})((z-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt3}{2}) \\}\)

czyli ostatecznie
\(\displaystyle{ P(z) = (z+1)^2 (z-\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt3}{2})^2 (z-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt3}{2})^2}\)
kikus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 14 gru 2008, o 11:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

wielomiany zespolone

Post autor: kikus »

dziekuje bardzo...
ODPOWIEDZ