równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mmarry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 12 wrz 2007, o 11:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy

równanie

Post autor: mmarry »

Zbadać, dla jakich wartości parametrów rzeczywistych a, b równanie \(\displaystyle{ \overline{z}-iIm(z)=a+bi}\) ma rozwiązanie.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

równanie

Post autor: Dedemonn »

mmarry pisze:Zbadać, dla jakich wartości parametrów rzeczywistych a, b równanie \(\displaystyle{ \overline{z}-iIm(z)=a+bi}\) ma rozwiązanie.
\(\displaystyle{ z = a+bi \\
\overline{z}-iIm(z) = a+bi \\
\overline{a+bi}-iIm(a+bi) = a+bi \\
a - bi - i b = a+bi \\
a = a + bi}\)


Zatem wygląda, że dla dow. a i dla b=0.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ