Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Macius700 »

Rozwiąż równanie :

\(\displaystyle{ z^2+2z=(2+i) =0}\)

Prosze podać rozwiązanie bo coś mi brzydka delta wyszła i nie można z niej pierwiastak obliczyć bo wychodzą dziwne katy prosze o pomoc
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Crizz »

Rozumiem, że ten pierwszy znak równości to miał być minus. \(\displaystyle{ \Delta = 12+4i}\), jeśli się nie walnąłem.

Jak ciężko wyliczyć pierwiastek kwadratowy z postaci trygonometrycznej, to wylicz z układu równań: niech \(\displaystyle{ z=a+bi}\) i \(\displaystyle{ z^{2}=12+4i}\).
Wtedy \(\displaystyle{ a^{2}-b^{2}+2abi=12+4i}\), czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=12 \\ 2ab=4 \end{cases}}\)
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Macius700 »

nie znak miałbyć plus wszytsko jest okej
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: soku11 »

Jesli wszystko jest ok, to nie ma wogole rozwiazan, bo:
\(\displaystyle{ 2+i\neq 0}\).
Koniec zadania. Pozdrawiam.
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Macius700 »

\(\displaystyle{ z^2+2z + (2+i) =0}\)

Powinno być tak sorki niezauważyłem mojego błedu Wychodza mi jakieś dziwne pierwiastki tego równanie więc prosze o rozwiązanie tego równania
ODPOWIEDZ