obliczyc pierwiastek z i
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
obliczyc pierwiastek z i
Można to policzyć tak:
niech \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{i} z^{2}=i}\)
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=i}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi-b^{2}=i}\)
Z kryterium równości liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=0 \\ 2ab=1 \end{cases}}\)
Można też z twierdzenia o pierwiastkach z liczby zespolonej: argumentem głównym liczby zespolonej i jest oczywiście \(\displaystyle{ 90^{o}}\)
niech \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ z=\sqrt{i} z^{2}=i}\)
\(\displaystyle{ (a+bi)^{2}=i}\)
\(\displaystyle{ a^{2}+2abi-b^{2}=i}\)
Z kryterium równości liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^{2}-b^{2}=0 \\ 2ab=1 \end{cases}}\)
Można też z twierdzenia o pierwiastkach z liczby zespolonej: argumentem głównym liczby zespolonej i jest oczywiście \(\displaystyle{ 90^{o}}\)