Treść zadania brzmi:
Podaj interpretacje geometryczna następującego zbioru punktów
na płaszczyźnie.
{\(\displaystyle{ z \mathbb{C}: \ 0 qslant Re(iz) < 1, \ 0 qslant arg(\overline{z}) < \frac{\pi}{2}}\)}
Pierwsza nierówność jest prosta, ale za nic nie umiem rozgryźć drugiej.
Interpretacja geometryczna z kłopotliwym arg
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Interpretacja geometryczna z kłopotliwym arg
Wskazówka:
\(\displaystyle{ \arg(\bar{z})\,=\,-\arg(z)}\)
\(\displaystyle{ \arg(\bar{z})\,=\,-\arg(z)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 lis 2008, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ---
- Podziękował: 1 raz
Interpretacja geometryczna z kłopotliwym arg
hmmm faktycznie, czyli...
\(\displaystyle{ 0 qslant arg(\overline{z}) < \frac{\pi}{2}}\)
...to będzie po prostu cała czwarta ćwiartka włącznie z krawędzią na osi Re i bez krawędzi na osi Im?
\(\displaystyle{ 0 qslant arg(\overline{z}) < \frac{\pi}{2}}\)
...to będzie po prostu cała czwarta ćwiartka włącznie z krawędzią na osi Re i bez krawędzi na osi Im?