Obliczyc wartosc.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
r2b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2006, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Obliczyc wartosc.

Post autor: r2b »

Obliczyc:

\(\displaystyle{ (\frac{1+i}{ \sqrt{2} }) ^{26}}\)

Wynik to i.Mi niestety wychodza jakies glupoty tzn sin=cos.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Obliczyc wartosc.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ (\frac{1+i}{\sqrt{2}})^{26}=(\cos \frac{\pi}{4}+i\sin\frac{\pi}{4})^{26}=\cos \frac{26\pi}{4}+i\sin \frac{26\pi}{4}=\cos\frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}=i}\)
r2b
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 5 maja 2006, o 18:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Obliczyc wartosc.

Post autor: r2b »

[/size]
Lorek pisze:\(\displaystyle{ \cos \frac{26\pi}{4}+i\sin \frac{26\pi}{4}=\cos\frac{\pi}{2}+i\sin\frac{\pi}{2}=i}\)
Jak Ci to wyszlo?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Obliczyc wartosc.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \frac{26\pi}{4}=6\pi+\frac{\pi}{2}}\)
i wzory redukcyjne
ODPOWIEDZ