Dobry
Mam sobie zadanie, w którym mam zaznaczyć na płaszczyźnie gauss'a równanie:
\(\displaystyle{ |z + i |\leqslant 0}\)
Mi wyszło na koniec
\(\displaystyle{ x^{2} - y^{2} = 2}\)
No i mam pytanie, czy to dobrze zrobiłem? Wiem, że na bank, będzie to równanie okręgu, tylko że nie jestem pewny "srodka" obliczeń. Z góry dziękuję za odpowiedzi
PS. Jakby ktoś mógł pokazać, jak obliczył wynik, to byłbym bardzo wdzięczny ^^
Znajdź i zaznacz na płaszczyźnie gauss'a...
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Znajdź i zaznacz na płaszczyźnie gauss'a...
\(\displaystyle{ z=x+iy\\
z+i=x+iy+i=x+i(y+1)\\
|z+i|=
|x+i(y+1)|=
\sqrt{x^2+(y+1)^2}\\
|z+i| 0\\
\sqrt{x^2+(y+1)^2}\le 0\\
x^2+(y+1)^2\le 0\\
x^2+(y+1)^2= 0\\
z=-i}\)
Pozdrawiam.
z+i=x+iy+i=x+i(y+1)\\
|z+i|=
|x+i(y+1)|=
\sqrt{x^2+(y+1)^2}\\
|z+i| 0\\
\sqrt{x^2+(y+1)^2}\le 0\\
x^2+(y+1)^2\le 0\\
x^2+(y+1)^2= 0\\
z=-i}\)
Pozdrawiam.