Obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ciamek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 lut 2008, o 16:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia

Post autor: Ciamek »

witam,
nie potrafię rozwiązać takiego czegoś:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{8-8i}}\)
a także takiego równania:
\(\displaystyle{ z ^{7} +2z ^{4} + 2z = 0}\)

za pomoc wszelkie dzięki


Pamiętaj o klamrach

Kod: Zaznacz cały

[tex] [/tex] 
frej[/color]
Ostatnio zmieniony 19 lis 2008, o 22:11 przez Ciamek, łącznie zmieniany 2 razy.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Obliczyć pierwiastek trzeciego stopnia

Post autor: soku11 »

1.
\(\displaystyle{ w=\sqrt[3]{8-8i}\\
w^3=8-8i=8(1-i)=
8\sqrt{2}\left( \frac{\sqrt{2}}{2}-\frac{\sqrt{2}}{2}i\right)=
8\sqrt{2}\left( \cos \frac{7\pi}{4}+i\sin \frac{7\pi}{4}\right)\\
w_k=2\sqrt[6]{2}\left(\cos \frac{\frac{7\pi}{4}+2k\pi}{3} +
i\sin \frac{\frac{7\pi}{4}+2k\pi}{3}\right),\;\;\; k\in\{01,2\}\\}\)


Podstawiasz i otrzymujesz 3 pierwiastki.

[ Dodano: 21 Listopada 2008, 20:44 ]
2.
\(\displaystyle{ $\begin{eqnarray*}
z^7+2z^4+2z &\;=\;& 0\\
z(z^6+2z^3+2) &\;=\;& 0\\
z_1 &\;=\;& 0\\
z^6+2z^3+2 &\;=\;& 0\\
z^3 &\;=\;& t\\
t^2+2t+2 &\;=\;& 0\\
\Delta &\;=\;& 4-8=-4=(2i)^2\\
t_1=-1-i &\;\vee\;& t_2=-1+i\\
z^3=-1-i &\;\vee\;& z^3=-1+i
\end{eqnarray*}}\)


Dalej zamieniasz te liczby na postac trygonometryczna i liczysz pierwiastki. W sumie bedzie az 7 rozwiazan tego rownania. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ