Oblicz wartosc wyrazenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
nico89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 20 mar 2006, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole Lub.
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 7 razy

Oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: nico89 »

Mam do zrobienia dosyc proste obliczenie wartosci wyrazenia:

\(\displaystyle{ (2 \sqrt{3} - 2i) ^{30}}\)

Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Oblicz wartosc wyrazenia

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ (2 \sqrt{3} - 2i) ^{30} = 4^{30} ft( \frac{\sqrt{3}}{2} - \frac{1}{2}i \right)^{30} = 4^{30} ft( \cos \frac{11}{6}\pi + i\sin \frac{11}{6}\pi \right)^{30} = \\ = 4^{30}(\cos \pi + i\sin \pi) = -4^{30}}\)
ODPOWIEDZ