Jak w temacie, jak obliczyc \(\displaystyle{ z ^{4}+z ^{2} +1=0}\)
I rozlozyc to na czynniki w dziedzinie liczb C i R.
Rownanie wielomianowe
Rownanie wielomianowe
Ostatnio zmieniony 18 lis 2008, o 18:55 przez Skyman, łącznie zmieniany 1 raz.
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
Rownanie wielomianowe
Zapewne podstawić nową zmienną?:D:D
\(\displaystyle{ t=z^{2}}\)
wychodzi równanie kwadratowa o ujemnej delcie z tego wychodza Ci dwa pierw zespolone potem podstawiasz do tego wyzej liczysz ten pierw i masz...
\(\displaystyle{ t=z^{2}}\)
wychodzi równanie kwadratowa o ujemnej delcie z tego wychodza Ci dwa pierw zespolone potem podstawiasz do tego wyzej liczysz ten pierw i masz...