Nierówność / Argument(i+z)

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ŚwIeRsZcZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 1 raz

Nierówność / Argument(i+z)

Post autor: ŚwIeRsZcZ »

Witam ! Nie wiem, jak poradzić sobie z takim czymś:


\(\displaystyle{ Arg(i+z)\geqslant\pi}\)


\(\displaystyle{ Arg(i)=\frac{\pi}{2}}\) zgadza się ? a
\(\displaystyle{ Arg(z)=\alpha}\)

więc mamy:
\(\displaystyle{ Arg(i+z)=\frac{\pi}{2}+\alpha qslant\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+\alpha\geqslant\pi}\)
\(\displaystyle{ \alpha\geqslant\frac{\pi}{2}}\)


Czy dobrze ??

Z góry dziękuję za pomoc.


Dziękuję za pomoc .
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Nierówność / Argument(i+z)

Post autor: setch »

Rysujesz \(\displaystyle{ Arg z q \pi}\) i przesuwasz wszystko o wektor \(\displaystyle{ [0;-1]}\)
ŚwIeRsZcZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 1 raz

Nierówność / Argument(i+z)

Post autor: ŚwIeRsZcZ »

czemu o wektor [0, -1] ,a nie [0,1] :/ Nie rozumiem
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Nierówność / Argument(i+z)

Post autor: setch »

Jak masz funkcje f(x+1) to f(x) jest przesuniete o [0;-1], tu jest tak samo.
ODPOWIEDZ