Zapisz w postaci trygonometrycznej i wykładniczej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ŚwIeRsZcZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 1 raz

Zapisz w postaci trygonometrycznej i wykładniczej

Post autor: ŚwIeRsZcZ »

Witam mam pewien problem, zadanie chyba łatwe a nie mogę skumać jak trzeba je zrobić.

Zad1.

Niech \(\displaystyle{ z=2(\cos\frac{\pi}{7}+isin\frac{\pi}{7})}\) , zapisz w postaci trygonometrycznej i wykładniczej.

a) \(\displaystyle{ -z}\) (nie wiem jak ten minus przed \(\displaystyle{ z}\) zmienia to równanie, prosiłbym o rozwinięcie tego.

b)\(\displaystyle{ iz}\) (tutaj podobnie, nie wiem wogóle od czego zacząć

Dziękuje za pomoc. ++++++
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Zapisz w postaci trygonometrycznej i wykładniczej

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ -z=2(-\cos\frac{\pi}{7}-i\sin\frac{\pi}{7})=2(\cos(\pi+\frac{\pi}{7})+i\sin(\pi+\frac{\pi}{7}))=2(\cos\frac{8\pi}{7}+i\sin\frac{8\pi}{7})}\)
2. podobnie.
ODPOWIEDZ