wzor de Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszczyny
- Podziękował: 3 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
wzor de Moivre'a
\(\displaystyle{ (cos x +i sinx)^4 = cos(4x) + i sin(4x)}\) i rozpisac lewa strone wg dwumianu Newtona i porowanc re i im . i Juz
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszczyny
- Podziękował: 3 razy
wzor de Moivre'a
moglbys to rozpisac?--i to bedzie odpowiedz dla cos(4x) ? czy tez dla obu czyli cos 4x i sin 4x ?
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 20:23 ]
mam to wyliczone i wyszlo mi :
\(\displaystyle{ cos(4x)= cos^{4}x-6cos ^{2}xsin ^{2}x+sin ^{4}x}\)
i
\(\displaystyle{ sin(4x)=4cos ^{3} xsinx - 4cosxsin ^{3} x}\)
i tu moje pytanie :to jest odpowiedz do zadania : oblicz cos(4x) ???? ale w drugim wierszu wyszlo mi ze sin(4x) = .....--czy to moze byc odpowiedzia do drugiej czesci zadania tzn blicz sin(4x) ??czy tez trzeba to liczyc osobno ??
[ Dodano: 17 Listopada 2008, 20:23 ]
mam to wyliczone i wyszlo mi :
\(\displaystyle{ cos(4x)= cos^{4}x-6cos ^{2}xsin ^{2}x+sin ^{4}x}\)
i
\(\displaystyle{ sin(4x)=4cos ^{3} xsinx - 4cosxsin ^{3} x}\)
i tu moje pytanie :to jest odpowiedz do zadania : oblicz cos(4x) ???? ale w drugim wierszu wyszlo mi ze sin(4x) = .....--czy to moze byc odpowiedzia do drugiej czesci zadania tzn blicz sin(4x) ??czy tez trzeba to liczyc osobno ??
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11378
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
wzor de Moivre'a
quote:
nie trzeba liczyc osobno , oba wzory uzyskuje sie od razutu moje pytanie :to jest odpowiedz do zadania : oblicz cos(4x) ???? ale w drugim wierszu wyszlo mi ze sin(4x) = .....--czy to moze byc odpowiedzia do drugiej czesci zadania tzn blicz sin(4x) ??czy tez trzeba to liczyc osobno ??
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Leszczyny
- Podziękował: 3 razy