równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

równanie

Post autor: groupies »

\(\displaystyle{ z ^{3}=i}\)
liczyłam i liczyłam ale coś mi nie bardzo wyszło gdy sprawdziłam z odpowiedziami :/
czy mogę prosić o pomoc ? z góry dzięki
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

równanie

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ z^3-i=0\\
z^3+i^3=0\\
(z+i)(z^2-iz+i^2)=0}\)

Z tego już łatwiej
ODPOWIEDZ