równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

równanie

Post autor: groupies »

\(\displaystyle{ x ^{4} +6ix ^{2}-8=0}\)
podstawiam \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\)
licze deltę y, która wychodzi -4
podstawiam pod \(\displaystyle{ y _{1}}\) i \(\displaystyle{ y _{2}}\)
wychodzi mi \(\displaystyle{ x ^{2}}\) z tego
ale nie rozumiem następnie liczenia obu x tym sposobem:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{-4i} ) _{1}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{-4i} ) _{2}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{-2i} ) _{1}}\)
\(\displaystyle{ ( \sqrt{-2i} ) _{2}}\)
czy może mi ktoś to wytłumaczyć ? z góry wielkie dzięki
ODPOWIEDZ