Potęgowanie liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
Może mi ktoś dokładnie wyliczyć to zadanko:
\(\displaystyle{ (1+i \sqrt{3})^{2008}}\)
Mi wychodzi z=2 \(\displaystyle{ \phi}\)=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{2008}(cos2008 \frac{\pi}{3}+isin2008 \frac{\pi}{3})}\)
I dalej nie daje rady tego wyliczyć, chyba gdzieś sie pomyliłem ;(
A przy okazji jeszcze to dzielenie
\(\displaystyle{ \frac{18}{1+i \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ (1+i \sqrt{3})^{2008}}\)
Mi wychodzi z=2 \(\displaystyle{ \phi}\)=\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}^{2008}(cos2008 \frac{\pi}{3}+isin2008 \frac{\pi}{3})}\)
I dalej nie daje rady tego wyliczyć, chyba gdzieś sie pomyliłem ;(
A przy okazji jeszcze to dzielenie
\(\displaystyle{ \frac{18}{1+i \sqrt{3} }}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
|z|=2 jak już, a dalejmaciejd86 pisze:Mi wychodzi z=2
\(\displaystyle{ 2^{2008}(\cos\frac{2008\pi}{3}+i\sin\frac{2008\pi}{3})=2^{2008}(\cos \frac{4\pi}{3}+i\sin\frac{4\pi}{3})=-2^{2007}-2^{2007}\sqrt{3}i}\)
a co do 2. zadania to pomnóż przez sprzężenie mianownika.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ 2^{2008}(\cos\frac{2008\pi}{3}+i\sin\frac{2008\pi}{3})=2^{2008}(\cos \frac{4\pi}{3}+i\sin\frac{4\pi}{3})=-2^{2007}-2^{2007}\sqrt{3}i}\)
coś Ci nie wyszło ponieważ wynik jest
\(\displaystyle{ 2^{2007}(1-i \sqrt{3} )}\)
coś Ci nie wyszło ponieważ wynik jest
\(\displaystyle{ 2^{2007}(1-i \sqrt{3} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
mam pytanie co do tego skąd wiadomo że z \(\displaystyle{ cos \frac{2008PI}{3}}\) tak jak i potem isin zmieniają się w \(\displaystyle{ cos \frac{4PI}{3}}\) bo nie wiem?? dzięki z góry
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
\(\displaystyle{ \frac{2008\pi}{3}=668\pi+\frac{4\pi}{3}}\)
a skoro \(\displaystyle{ 668\pi}\) jest okresem sinusa/cosinusa to mamy co mamy.
a skoro \(\displaystyle{ 668\pi}\) jest okresem sinusa/cosinusa to mamy co mamy.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
w odpowiedzi jest:
\(\displaystyle{ 2^{2008}(cos(669 \frac{1}{3}\pi)+isin(669 \frac{1}{3}\pi) )=2^{2008}(cos\frac{5}{3}\pi+isin \frac{5}{3}\pi )}\)
i nie rozumiem dlaczego
\(\displaystyle{ \frac{5}{3} \pi}\)
do czasu kiedy nie zobaczyłem odpowiedzi wychodziło mi tak jak Ty napisałeś
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi}\)
odpowiedz jest na 100% prawidłowa
\(\displaystyle{ 2^{2008}(cos(669 \frac{1}{3}\pi)+isin(669 \frac{1}{3}\pi) )=2^{2008}(cos\frac{5}{3}\pi+isin \frac{5}{3}\pi )}\)
i nie rozumiem dlaczego
\(\displaystyle{ \frac{5}{3} \pi}\)
do czasu kiedy nie zobaczyłem odpowiedzi wychodziło mi tak jak Ty napisałeś
\(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi}\)
odpowiedz jest na 100% prawidłowa
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Potęgowanie liczby zespolonej
Noszz, przez Ciebie musiałem odpalić windowza i mathematice
wynik by mathematica & derive & jeszcze parę innych.
No pewnie \(\displaystyle{ \cos \frac{2008\pi}{3}=-\frac{1}{2}}\)odpowiedz jest na 100% prawidłowa
wynik by mathematica & derive & jeszcze parę innych.