wartosc wyrażenia

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

wartosc wyrażenia

Post autor: groupies »

\(\displaystyle{ \frac{(2+i)(i-2)}{(3-i) ^{3}(3+i) ^{2} }}\)

wychodzi mi jakiś wielki wynik nie mam pojęcia co robię źle.. Czy może mi ktoś wyjaśnić powoli? z góry wielkie dzięki
Ostatnio zmieniony 17 lis 2008, o 10:58 przez groupies, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

wartosc wyrażenia

Post autor: Harry Xin »

\(\displaystyle{ \frac{(2+i)(i-2)}{(3-i) ^{3}(3+i) ^{2} } = \frac{-1-4}{(9+1) ^{2}(3-i) } = \frac{-5}{100(3-i)} = \frac{-5(3+i)}{100(3-i)(3+i)} = \frac{-15-5i}{100(9+1)} =
\\ =- \frac{15}{1000} - \frac{5}{1000} i=- \frac{3}{200} - \frac{1}{200} i}\)
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

wartosc wyrażenia

Post autor: groupies »

a czy mógłbyś mi wyjaśnić co działo się w mianowniku? bo nie bardzo rozumiem te przejścia :/
Awatar użytkownika
Harry Xin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 148 razy
Pomógł: 83 razy

wartosc wyrażenia

Post autor: Harry Xin »

Jasne.
Sam mianownik:
\(\displaystyle{ (3-i) ^{3}(3+i) ^{2}=(3-i)^{2}(3+i)^{2}(3-i)=[(3-i)(3+i)]^{2}(3-i)=...}\)
Wzór skróconego mnożenia: \(\displaystyle{ (a-b)(a+b)=a ^{2}-b ^{2}}\) oraz \(\displaystyle{ i ^{2}=-1}\)
\(\displaystyle{ ...=[9-(-1)] ^{2}(3-i)=10 ^{2}(3-i)=100(3-i)}\)
Myślę, że dalej nie powinno już stanowić problemu.
Czaisz?
groupies
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 33 razy

wartosc wyrażenia

Post autor: groupies »

wielkie dzięki czaje
choć te liczby zespolone to nie są zbyt łatwe
ODPOWIEDZ