Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
groupies
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Post
autor: groupies »
\(\displaystyle{ ( \frac{2-i}{3+i} ) ^{2}}\)
powinnam pomnożyć dół i górę razy (3-i) a potem..?
Ostatnio zmieniony 16 lis 2008, o 21:02 przez
groupies, łącznie zmieniany 1 raz.
-
soku11
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Post
autor: soku11 »
\(\displaystyle{ \frac{2-i^2}{3+i}=
\frac{3}{3+i}=
\frac{3(3-i)}{(3+i)(3-i)}=\frac{9-3i}{10}=
\frac{9}{10}-\frac{3}{10} i}\)
Pozdrawiam.
-
groupies
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Post
autor: groupies »
moja wina potęga była w złym miejscu w nawiasie a miała być poza nawiasem
-
soku11
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Post
autor: soku11 »
\(\displaystyle{ \left( \frac{2-i}{3+i} \right)^2=
ft(\frac{(2-i)(3-i)}{(3+i)(3-i)}\right)^2=
ft(\frac{5-5i}{10}\right)^2=
ft(\frac{1-i}{2}\right)^2=
\frac{(1-i)^2}{4}=
\frac{-2i}{4}=-\frac{1}{2}i}\)
Pozdrawiam.
-
groupies
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 15:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 33 razy
Post
autor: groupies »
dzięki