jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 lis 2005, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnawa Dolna
- Podziękował: 2 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
prosze o pomoc po raz kolejny
\(\displaystyle{ \sqrt{i} \\ \sqrt[3]{i} \\ \sqrt[3]{-1+i} \\ \sqrt[3]{2-2i}}\)
Znaleźć wszystkie pierwiastki równań:
\(\displaystyle{ x^{4}-1=0 \\ x^{6} + 64 = 0 \\ x^{4}+4 = 0 \\ x^{3} + 8=0}\)
Wyrazić przez sinx i cosx:
\(\displaystyle{ \sin6x \\ \cos8x}\)
dziekuje serdecznie
Edit by Tomek R.: Tym razem otrzymujesz ostrzeżenie. Wątek blokuję.
Edit by Rogal: Mam dziś chyba wyjątkowo dobry dzień, bo poprawiłem Ci ten obrazek na normalny zapis. Przypuszczam jednak, że po raz ostatni. Temat odblokowuję.
\(\displaystyle{ \sqrt{i} \\ \sqrt[3]{i} \\ \sqrt[3]{-1+i} \\ \sqrt[3]{2-2i}}\)
Znaleźć wszystkie pierwiastki równań:
\(\displaystyle{ x^{4}-1=0 \\ x^{6} + 64 = 0 \\ x^{4}+4 = 0 \\ x^{3} + 8=0}\)
Wyrazić przez sinx i cosx:
\(\displaystyle{ \sin6x \\ \cos8x}\)
dziekuje serdecznie
Edit by Tomek R.: Tym razem otrzymujesz ostrzeżenie. Wątek blokuję.
Edit by Rogal: Mam dziś chyba wyjątkowo dobry dzień, bo poprawiłem Ci ten obrazek na normalny zapis. Przypuszczam jednak, że po raz ostatni. Temat odblokowuję.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Jeżeli chodzi pierwsze cztery, to skorzystaj po prostu z postaci trygonometrycznej liczby zespolonej i wzoru de Moivre'a na pierwiastki.
W kolejnych czterech albo przenieś liczby na prawą stronę i spierwiastkuj korzystając z metody powyższej, albo robiąc algebraicznie, to w pierwszym, drugim i czwartym skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia i twierdzenia o zerowaniu się iloczynu. Natomiast w równianiu trzecim spójrz na takie coś:
\(\displaystyle{ x^{4}+4=x^{4}+4x^{2}+4 - 4x^{2}= (x^{2}+2)^{2} - (2x)^{2} = (x^{2} -2x+2)(x^{2}+2x+2)}\)
W ten sposób można szybko rozłożyć to wyrażenie na czynniki, a dalej już prosto z równania kwadratowego.
Natomiast dwa ostatnie robi się ze wzoru de Moivre'a na potęgowanie, jednak nie jestem w stanie podać szczegółów.
W kolejnych czterech albo przenieś liczby na prawą stronę i spierwiastkuj korzystając z metody powyższej, albo robiąc algebraicznie, to w pierwszym, drugim i czwartym skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia i twierdzenia o zerowaniu się iloczynu. Natomiast w równianiu trzecim spójrz na takie coś:
\(\displaystyle{ x^{4}+4=x^{4}+4x^{2}+4 - 4x^{2}= (x^{2}+2)^{2} - (2x)^{2} = (x^{2} -2x+2)(x^{2}+2x+2)}\)
W ten sposób można szybko rozłożyć to wyrażenie na czynniki, a dalej już prosto z równania kwadratowego.
Natomiast dwa ostatnie robi się ze wzoru de Moivre'a na potęgowanie, jednak nie jestem w stanie podać szczegółów.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 30 kwie 2005, o 00:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Co do dwóch ostatnich to rozwiązuje się to tak:
Obliczas wykorzystując wzór De'Moivre
\(\displaystyle{ (cosx+isinx)^6}\) wychodzi \(\displaystyle{ cos6x+isin6x}\)
Teraz obliczasz to samo po prostu wymnazając to (najłatwiej korzystając z trókątu pascalu). Wyjdzie Ci z tego dość długi wzór. Musisz pogrupować elementy tak żeby było (część rzeczywista) + i(czesc urojona). I teraz przyrównujesz to z tym co obliczyłeś wcześniej i wychodzi że cos6x się równa części rzeczywstej z tego drugiego równania.
Obliczas wykorzystując wzór De'Moivre
\(\displaystyle{ (cosx+isinx)^6}\) wychodzi \(\displaystyle{ cos6x+isin6x}\)
Teraz obliczasz to samo po prostu wymnazając to (najłatwiej korzystając z trókątu pascalu). Wyjdzie Ci z tego dość długi wzór. Musisz pogrupować elementy tak żeby było (część rzeczywista) + i(czesc urojona). I teraz przyrównujesz to z tym co obliczyłeś wcześniej i wychodzi że cos6x się równa części rzeczywstej z tego drugiego równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 28 sie 2008, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 30 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Mam pytanie do poprzedniego postu. Zrobiłam ten przykład zgodnie ze wskazówkami z podręcznika, ale wynik wyszedł mi z błędnymi znakami. Tj. nie rozumiem, dlaczego \(\displaystyle{ 20cos^{3}xisin^{3}x}\) ma być ze znakiem ujemnym?
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Pokaże mi ktoś jak zrobić
\(\displaystyle{ \sqrt{j}}\)
??
\(\displaystyle{ x^4 - 1 = 0}\) zrobiłem chyba wyszło mi że \(\displaystyle{ x= \{1;-1;j\}}\)
A w następnym doszedłem do:
\(\displaystyle{ x^6 + 64=0}\)
\(\displaystyle{ x^6=-64}\)
\(\displaystyle{ x^6=j^2 2^6}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt[3]{j}}\)
I wracam do punktu wyjścia bo nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ \sqrt{j}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{j}}\) ale to trzeciego stopnia spróbuje analogicznie
Może to są banały ale dopiero zaczynam liczby zespolone
Wiem że jest napisane jak ale cóż... chciałbym to zobaczyć
w ogóle pierwiastek to ta część rzeczywista liczby zespolonej tak?
dla \(\displaystyle{ \sqrt{j}}\) jest \(\displaystyle{ z=0+j}\)
\(\displaystyle{ x=(cos\frac{\Pi}{2}+j\cdot sin\frac{\Pi}{2} )^\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=cos\frac{\Pi}{4}+j \cdot \frac{\Pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{ \sqrt{2} }{2} + j \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
wszystko ok?
Analogicznie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{j} \Rightarrow x_1 = \frac{1}{2} (j + \sqrt{3} )}\)
Mam nadzieje że szybko to ogarnę
\(\displaystyle{ \sqrt{j}}\)
??
\(\displaystyle{ x^4 - 1 = 0}\) zrobiłem chyba wyszło mi że \(\displaystyle{ x= \{1;-1;j\}}\)
A w następnym doszedłem do:
\(\displaystyle{ x^6 + 64=0}\)
\(\displaystyle{ x^6=-64}\)
\(\displaystyle{ x^6=j^2 2^6}\)
\(\displaystyle{ x=2 \sqrt[3]{j}}\)
I wracam do punktu wyjścia bo nie wiem co zrobić z \(\displaystyle{ \sqrt{j}}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{j}}\) ale to trzeciego stopnia spróbuje analogicznie
Może to są banały ale dopiero zaczynam liczby zespolone
Wiem że jest napisane jak ale cóż... chciałbym to zobaczyć
Edit: chyba wiem już o co chodziJeżeli chodzi pierwsze cztery, to skorzystaj po prostu z postaci trygonometrycznej liczby zespolonej i wzoru de Moivre'a na pierwiastki.
w ogóle pierwiastek to ta część rzeczywista liczby zespolonej tak?
dla \(\displaystyle{ \sqrt{j}}\) jest \(\displaystyle{ z=0+j}\)
\(\displaystyle{ x=(cos\frac{\Pi}{2}+j\cdot sin\frac{\Pi}{2} )^\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x=cos\frac{\Pi}{4}+j \cdot \frac{\Pi}{4}}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{ \sqrt{2} }{2} + j \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
wszystko ok?
Analogicznie \(\displaystyle{ \sqrt[3]{j} \Rightarrow x_1 = \frac{1}{2} (j + \sqrt{3} )}\)
Mam nadzieje że szybko to ogarnę
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Jeśli chodzi o wzór de Moivre'a, to gubisz rozwiązania - pierwiastków n-tego stopnia z liczby zespolonej różnej od zera jest zawsze n różnych. Wzór de Moivre'a obejmuje je wszystkie - popatrz dobrze na niego.
Natomiast tutaj akurat da się znacznie szybciej wykonać to algebraicznie.
Kolejno popatrz:
\(\displaystyle{ z^{2} = i \\ z^{4} = -1 \\ z^{4} + 1 = 0 \\ z^{4} + 2z^{2} + 1 - 2z^{2} = 0 \\ (z^{2}+1)^{2} - (z\sqrt{2})^{2} = 0 \\ (z^{2} - \sqrt{2}z + 1)(z^{2} + \sqrt{2}z + 1) = 0}\)
Dalej już dasz radę.
\(\displaystyle{ z^{6} + 64 = 0 \\ (z^{2} + 4)(z^{4} - 4z^{2} + 16) = 0}\)
Tutaj też dasz radę.
Natomiast tutaj akurat da się znacznie szybciej wykonać to algebraicznie.
Kolejno popatrz:
\(\displaystyle{ z^{2} = i \\ z^{4} = -1 \\ z^{4} + 1 = 0 \\ z^{4} + 2z^{2} + 1 - 2z^{2} = 0 \\ (z^{2}+1)^{2} - (z\sqrt{2})^{2} = 0 \\ (z^{2} - \sqrt{2}z + 1)(z^{2} + \sqrt{2}z + 1) = 0}\)
Dalej już dasz radę.
\(\displaystyle{ z^{6} + 64 = 0 \\ (z^{2} + 4)(z^{4} - 4z^{2} + 16) = 0}\)
Tutaj też dasz radę.
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Ja raczej nie potrafie wychwycić o co tu chodzi, jaka jest treść zadania czy ten cały pierwiastek to jest liczba zespolona czy tylko to co w nim siedzi
Jeśli jest coś co wydaje się dla Ciebie oczywiste to mi to powiedz bo pewnie tego nie wiem, a te rachunki które przedstawiłeś rozumiem chociaż sam bym tak nie potrafił bo nie jestem przyzwyczajony aby coś dodać i odjąć żeby powstał wzór :/ Dokończyć pewnie potrafie.
Na ten wzór de Moivre'a patrze i nic.. co mam zobaczyć?
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n (cos (n \phi) + j sin( n \phi ))}\)
Jeśli jest coś co wydaje się dla Ciebie oczywiste to mi to powiedz bo pewnie tego nie wiem, a te rachunki które przedstawiłeś rozumiem chociaż sam bym tak nie potrafił bo nie jestem przyzwyczajony aby coś dodać i odjąć żeby powstał wzór :/ Dokończyć pewnie potrafie.
To jest ok, prawda?\(\displaystyle{ x^4 - 1 = 0}\) zrobiłem chyba wyszło mi że \(\displaystyle{ x= \{1;-1;j\}}\)
Na ten wzór de Moivre'a patrze i nic.. co mam zobaczyć?
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n (cos (n \phi) + j sin( n \phi ))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
To co zrobiłeś jest prawie dobrze - brakuje -j.
Na wzór de Moivre'a patrz na pierwiastkowanie, nie na potęgowanie.
Wtedy go stosuj.
Na wzór de Moivre'a patrz na pierwiastkowanie, nie na potęgowanie.
Wtedy go stosuj.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Literóweczka :]Rogal pisze:\(\displaystyle{ z^{2} = i \\ z^{4} = -1 \\ z^{4} + 1 = 0 \\ z^{4} + 2z^{2} + 1 - 2z^{2} = 0 \\ \textcolor{red}{(z^{2}+1^{2}} - (z\sqrt{2})^{2} = 0 \\ (z^{2} - \sqrt{2}z + 1)(z^{2} + \sqrt{2}z + 1) = 0}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ (z^2+1)^2 - (z\sqrt{2})^{2} = 0}\)
edit: poprawione :]
Ostatnio zmieniony 4 paź 2009, o 20:53 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marmon
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 30 sty 2008, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wołomin
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 75 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Apropo \(\displaystyle{ \sqrt{j}}\)
wyszło mi z dokończenia tego co napisałeś
\(\displaystyle{ z_1 = \frac{\sqrt{2}}{2} - j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z_2 = \frac{\sqrt{2}}{2} + j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z_3 = -\frac{\sqrt{2}}{2} - j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z_4 = -\frac{\sqrt{2}}{2} + j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Coś pewnie znowu jest nie tak bo w jakiejś książce znalazłem ten przykład i w odpowiedziach są tylko dwie a nie cztery.
Chyba dam sobie spokój z tym, poczekam do ćwiczeń :/
wyszło mi z dokończenia tego co napisałeś
\(\displaystyle{ z_1 = \frac{\sqrt{2}}{2} - j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z_2 = \frac{\sqrt{2}}{2} + j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z_3 = -\frac{\sqrt{2}}{2} - j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
\(\displaystyle{ z_4 = -\frac{\sqrt{2}}{2} + j \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Coś pewnie znowu jest nie tak bo w jakiejś książce znalazłem ten przykład i w odpowiedziach są tylko dwie a nie cztery.
Chyba dam sobie spokój z tym, poczekam do ćwiczeń :/
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Bo przy podnoszeniu do kwadratu zawsze gubimy znak. Stąd pojawia nam się więcej rozwiązań (tutaj są jeszcze dwa pierwiastki z -j).
Zauważ, że w tym przypadku dobre są te dwa, które mają część rzeczywistą i urojoną tych samych znaków (wystarczy podnieść do kwadratu, by sprawdzić).
Jak coś, to jeszcze polecę do poczytania (tak, jestem nieskromny ]:->) 23611.htm
Zauważ, że w tym przypadku dobre są te dwa, które mają część rzeczywistą i urojoną tych samych znaków (wystarczy podnieść do kwadratu, by sprawdzić).
Jak coś, to jeszcze polecę do poczytania (tak, jestem nieskromny ]:->) 23611.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 28 sie 2008, o 14:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: CK
- Podziękował: 30 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
A ja mam jeszcze jedno pytanie. Czy równanie \(\displaystyle{ x^{3}+8=0}\) można rozwiązać takim sposobem:
\(\displaystyle{ x^{3}=-8}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{-8}}\)
\(\displaystyle{ z=-8}\)
gdzie \(\displaystyle{ z=a-bi}\)
\(\displaystyle{ a=-8, b=0}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ (-8)^{2} }=8}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi < 2\pi}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi =-1}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi =0}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\pi}\)
A teraz obliczyć, podstawiając do wzoru na pierwiastki liczb zespolonych.
Bardzo proszę o odpowiedź i jeśli jest to błędne rozwiązanie o wytłumaczenie, dlaczego jest nieprawidłowe.
\(\displaystyle{ x^{3}=-8}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{-8}}\)
\(\displaystyle{ z=-8}\)
gdzie \(\displaystyle{ z=a-bi}\)
\(\displaystyle{ a=-8, b=0}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{ (-8)^{2} }=8}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \varphi < 2\pi}\)
\(\displaystyle{ cos\varphi =-1}\)
\(\displaystyle{ sin\varphi =0}\)
\(\displaystyle{ \varphi=\pi}\)
A teraz obliczyć, podstawiając do wzoru na pierwiastki liczb zespolonych.
Bardzo proszę o odpowiedź i jeśli jest to błędne rozwiązanie o wytłumaczenie, dlaczego jest nieprawidłowe.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
jak obliczyc wartosci pierwiastkow???
Krótko pisząc: Równanie wielomianowe n-tego stopnia ma n rozwiązań*) w zbiorze liczb zespolonych!Marmon pisze:\(\displaystyle{ x^4 - 1 = 0}\) zrobiłem chyba wyszło mi że \(\displaystyle{ x= \{1;-1;j\}}\)
*) gdzie wszystkie pierwiastki są pojedyncze. W przypadku mniejszej liczby różnych rozwiązań suma krotności tychże rozwiązań jest równa n.