obliczyć wartość wyrażenia - problem z kątem

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ugonio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 45 razy

obliczyć wartość wyrażenia - problem z kątem

Post autor: Ugonio »

\(\displaystyle{ \left(1+i \sqrt{3} \right) ^{2008}}\)
otrzymuję \(\displaystyle{ 2 ^{2008} ft(cos 669 \frac{1}{3}\pi+isin 669 \frac{1}{3}\pi \right)}\)
wychodzi mi, że kąt jest równy \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi}\), bo \(\displaystyle{ 668}\)+ \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\), a odpowiedź podaje \(\displaystyle{ \frac{5}{3}\pi}\) - dlaczego?
ODPOWIEDZ