\(\displaystyle{ z^{2}}\) - z + 1 = 0
nie co robić potem z takim równaniem, w którym nie ma "i" a w odpowiedzi owe i oczywiście się pojawia... ale podejrzewam, że to nie jest błąd w zbiorze tylko moje niedouczenie ^^ help pls
krótkie równanie
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
krótkie równanie
liczysz deltę - z delty wyjdzie ci liczba zespolona, a potem normalne pierwiastki ze znanego wzoru.
[ Dodano: 14 Listopada 2008, 23:37 ]
\(\displaystyle{ \Delta=-3 \\
\sqrt{\Delta}=i\sqrt{3}}\)
[ Dodano: 14 Listopada 2008, 23:37 ]
\(\displaystyle{ \Delta=-3 \\
\sqrt{\Delta}=i\sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 9 paź 2007, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
krótkie równanie
delta = -3
sqrt delty = \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\) = i\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
z1 wychodzi mi 1 - i\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2
a powinno byc z1= 1/2 - i\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2
gdzie robie blad?
ok juz wiem... dzieki za pomoc poprostu moje pismo jest tak piękne że pomyliłem z z 2 ^^
sqrt delty = \(\displaystyle{ \sqrt{-3}}\) = i\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
z1 wychodzi mi 1 - i\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2
a powinno byc z1= 1/2 - i\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)/2
gdzie robie blad?
ok juz wiem... dzieki za pomoc poprostu moje pismo jest tak piękne że pomyliłem z z 2 ^^
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy