Naszkicuj zbiór liczb zespolonych spełniających warunki :
\(\displaystyle{ {z\in \mathbb {C} : 1 < |z+1-i| }\)
Naszkicuj zbiór liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Naszkicuj zbiór liczb zespolonych
Dzięki za pomoc !! Pierwszy warunek , ktory napisałeś rozumiem , ale nie rozumiem drugiego . Co oznacza \(\displaystyle{ im(iz)}\) czemu akurat to jest równe \(\displaystyle{ x}\) nie rozumiem tego? Przciez \(\displaystyle{ imz}\) to cześć urojona liczby zespolonej Prosze o wyjasnienie mi tego oraz jak ktoś moze prosze narysować mi ten zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Naszkicuj zbiór liczb zespolonych
\(\displaystyle{ z=x+iy\\
\Re(z)=x\\
\Im(z)=y\\
iz=i(x+iy)=ix+i^2y=-y^2+ix\\
\Im(iz)=\Im(-y^2+ix)=x\\}\)
Stad jest ta zaleznosc dla x. Pozdrawiam.
\Re(z)=x\\
\Im(z)=y\\
iz=i(x+iy)=ix+i^2y=-y^2+ix\\
\Im(iz)=\Im(-y^2+ix)=x\\}\)
Stad jest ta zaleznosc dla x. Pozdrawiam.