Mam do obliczenia: wynik przedstawić w postaci algebraicznej.
\(\displaystyle{ (2 \cos \frac{\pi}{3} - i \sqrt{\frac{4}{3}} \sin \frac{2 \pi}{3})^{11}}\)
Również prosiłbym o naprowadzenie w jaki sposób zrobić to zadanie.
Zapisanie liczby zespolonej w postaci algebraicznej
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Zapisanie liczby zespolonej w postaci algebraicznej
wskazówka:
\(\displaystyle{ 2\cos \frac{\pi}{3} = 2 \frac{1}{2} = 1 \\
\sqrt{\frac{4}{3}} \sin \frac{2\pi}{3} = \frac{2}{\sqrt{3}} \frac{\sqrt{3}}{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ (1-i)^{11}}\)
teraz spróbuj policzyć...
\(\displaystyle{ 2\cos \frac{\pi}{3} = 2 \frac{1}{2} = 1 \\
\sqrt{\frac{4}{3}} \sin \frac{2\pi}{3} = \frac{2}{\sqrt{3}} \frac{\sqrt{3}}{2} = 1}\)
\(\displaystyle{ (1-i)^{11}}\)
teraz spróbuj policzyć...