Wyznaczenie niewiadomych rzeczywistych x i y z równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznaczenie niewiadomych rzeczywistych x i y z równania

Post autor: pascal »

Mam taki przykład. Prosiłbym o nierozwiązywanie ale pokazanie od czego powinienem zacząć.

\(\displaystyle{ (1+2i)x + (3-5i)y = 1-3i}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wyznaczenie niewiadomych rzeczywistych x i y z równania

Post autor: scyth »

uporządkuj części urojone i rzeczywiste (wszystko na jedną stronę), dostaniesz:
\(\displaystyle{ A + i B=0}\)
a z tego wniosek, że \(\displaystyle{ A=0 \ \ B=0}\) i dostaniesz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
pascal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 195
Rejestracja: 30 paź 2006, o 22:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznaczenie niewiadomych rzeczywistych x i y z równania

Post autor: pascal »

Rzeczywiście . Bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ