Nie rozumiem co po kolei się oblicza i w jaki sposób w tej nierówności:
\(\displaystyle{ Im(\frac{z+2i}{2-i}) qslant 1}\)
Za wyjaśnienia dziękuję...
Znaleźć zbiór z
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Znaleźć zbiór z
Usuń liczbę urojoną z mianownika i rozpisz \(\displaystyle{ z}\) na część rzeczywistą i urojoną. W ten sposób jawnie wskażesz postać części urojonej i masz zwykłą nierówność.
-
- Użytkownik
- Posty: 278
- Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Znaleźć zbiór z
no ale ja nie wiem wlasnie jak to sie robi, bo rozwiazalem podobny przyklad tylko jakos nie moge tego zrozumiec za bardzo, nie wiem jakim cudem mi wyszedl poprawyny wynik. wlasnie na tym przykladzie chce to zrouzmiec, dlatego prosilem o male komentarze, jezeli to nie jest problem....
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Znaleźć zbiór z
\(\displaystyle{ z=x+iy \\
\frac{z+2i}{2-i}=
\frac{(x+iy+2i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}=
\frac{2x+2iy+4i+ix-y-2}{4+1}=
\frac{2x-y-2+i(2y+4+x)}{5} \\
Im ft( \frac{z+2i}{2-i} \right) = \frac{2y+4+x}{5}}\)
\frac{z+2i}{2-i}=
\frac{(x+iy+2i)(2+i)}{(2-i)(2+i)}=
\frac{2x+2iy+4i+ix-y-2}{4+1}=
\frac{2x-y-2+i(2y+4+x)}{5} \\
Im ft( \frac{z+2i}{2-i} \right) = \frac{2y+4+x}{5}}\)