Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
wiola89
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 5 lis 2008, o 12:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 8 razy
Post
autor: wiola89 »
Obliczyć:
a)
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{1+i}}\)
b)
\(\displaystyle{ \frac{1}{5} - \frac{3-4i}{3+4i}}\)
Z góry dziękuje za pomoc
Staraj się dokładniej nazywać tematy. Pamiętaj o klamrach
frej[/color]
Ostatnio zmieniony 7 lis 2008, o 13:44 przez
wiola89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
tail
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 26 kwie 2007, o 16:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 4 razy
Post
autor: tail »
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{1+i}=\frac{(1-i)(1-i)}{(1+i)(1-i)}=\frac{(1-i)^{2}}{1-i^{2}}=\frac{1-2i+i^{2}}{2}=\frac{-2i}{2}=-i}\)
drugi przykład analogicznie