Treść zadania (1):
Rozwiązać równanie, przedstawić interpretacje graficzną rozwiązania:
\(\displaystyle{ ( |8 + 6j| \frac{-1 + 2j}{2 - j}) ^{2} = z ^{4}}\)
Moje rozwiązanie równania:
\(\displaystyle{ ( \sqrt{64+36} \frac{-4+2j+3j}{2 - j}) ^{2} = z ^{4}}\)
\(\displaystyle{ 100 (\frac{-2-j+4j-2}{5}) ^{2} = z ^{4}}\)
\(\displaystyle{ 2(3j-4)=z ^{2} -2(3j-4)=z ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +8-y+(2y-6)j=0 x ^{2} -8-y+(2y+6)j=0}\)
\(\displaystyle{ y=\frac{x ^{2} +6j-8}{2j-1} y=\frac{-x ^{2} -6j-8}{2j-1}}\)
Czy dobrze rozwiązałem to rówanie? Jak powinna wyglądać interpretacja graficzna?
Równanie z kwadratami liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 23:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chotomów
- Podziękował: 15 razy
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Równanie z kwadratami liczb zespolonych
ostatnie dwie linijki są złe
wskazówki:
1) przyjmując \(\displaystyle{ z=x+iy}\) pamiętaj, że: \(\displaystyle{ x,y \mathbb{R}}\)
2) \(\displaystyle{ (x+iy)^2=x^2-y^2+2ixy}\)
3) Rozwiązaniem równania jest \(\displaystyle{ z}\). Co do szczegółów, to otrzymasz część rzeczywistą \(\displaystyle{ x}\) i część urojoną \(\displaystyle{ y}\) [para (x,y)]
Pamiętaj, że dwie liczby zespolone są sobie równe jeżeli ich części rzeczywiste i zespolone są odpowiednio równe.
wskazówki:
1) przyjmując \(\displaystyle{ z=x+iy}\) pamiętaj, że: \(\displaystyle{ x,y \mathbb{R}}\)
2) \(\displaystyle{ (x+iy)^2=x^2-y^2+2ixy}\)
3) Rozwiązaniem równania jest \(\displaystyle{ z}\). Co do szczegółów, to otrzymasz część rzeczywistą \(\displaystyle{ x}\) i część urojoną \(\displaystyle{ y}\) [para (x,y)]
Pamiętaj, że dwie liczby zespolone są sobie równe jeżeli ich części rzeczywiste i zespolone są odpowiednio równe.