Pytania T/N z równań z liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kamil Szmit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 11 maja 2008, o 23:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chotomów
Podziękował: 15 razy

Pytania T/N z równań z liczbami zespolonymi

Post autor: Kamil Szmit »

Należy odpowiedzieć TAK, jeśli zdanie jest prawdziwe lub NIE, jeśli zdanie jest fałszywe.

Zdanie 2:

Jeśli \(\displaystyle{ z^{3} =\overline{z}}\) to \(\displaystyle{ z R}\)

Moja odp.: TAK

Zdanie 3:

Interpretacją graficzną zbioru rozwiązań równania |z-1|=|z-i| jest prosta.

Moja odp.: NIE

Czy dobrze odpowiedziałem na pytania?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Pytania T/N z równań z liczbami zespolonymi

Post autor: scyth »

Kamil Szmit pisze:Czy dobrze odpowiedziałem na pytania?
Nie, obie odpowiedzi są błędne.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Pytania T/N z równań z liczbami zespolonymi

Post autor: »

Druga odpowiedź jest poprawna, pierwsza nie - kontrprzykładem jest \(\displaystyle{ z=i}\).

Q.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Pytania T/N z równań z liczbami zespolonymi

Post autor: scyth »

Qń pisze:Druga odpowiedź jest poprawna
Gosh, nie wiem o czym myślałem. Dzięki .
ODPOWIEDZ