korzystając ze wzoru Moivre'a oraz wzoru Newtona doszłam do czegoś takiego i nie wiem co mam dalej z tym zrobić, żeby pozbyć się teraz cosx
Możliwe też, że gdzieś popełniłam błąd dochodząc do takiej postci
\(\displaystyle{ sin5x = cosx (cos ^{4}x - 10cos ^{2}x sin ^{2}x + sin ^{4}x)}\)
Wyrazić sin5x w postaci potęgi sinx
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Wyrazić sin5x w postaci potęgi sinx
Mi wyszlo:
\(\displaystyle{ \sin 5x=5\sin x\cos^4x-10\sin^x\cos^2x+\sin^5x=...}\)
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x=1)}\)
\(\displaystyle{ ...=5\sin x\cos^4x-10\sin^x\cos^2x+\sin^5x=}\)
\(\displaystyle{ =5\sin x(1-\sin^2x)^2-10\sin^x(1-\sin^2x)+\sin^5x}\)
\(\displaystyle{ \sin 5x=5\sin x\cos^4x-10\sin^x\cos^2x+\sin^5x=...}\)
\(\displaystyle{ (\sin^2x+\cos^2x=1)}\)
\(\displaystyle{ ...=5\sin x\cos^4x-10\sin^x\cos^2x+\sin^5x=}\)
\(\displaystyle{ =5\sin x(1-\sin^2x)^2-10\sin^x(1-\sin^2x)+\sin^5x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 13 paź 2008, o 15:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 14 razy
Wyrazić sin5x w postaci potęgi sinx
Bierzemy wyrażenie \(\displaystyle{ (\cos x + i\sin x)^5}\) i rozpisujemy najpierw wzorem de Moivre'a, a potem wzorem dwumianowym Newtona. Wtedy porównujemy odpowiednio części rzeczywiste i urojone. Względnie do tego, co chcemy uzyskać - czyli albo przedstawienie sinusa lub cosinusa.
\(\displaystyle{ (\cos x + i\sin x)^5 = \cos 5x + i\sin 5x}\) - wzorem Moivre'a
Wzorem dwumianowym sobie rozpisz. Zresztą, było już.
https://matematyka.pl/89880.htm#334568
\(\displaystyle{ (\cos x + i\sin x)^5 = \cos 5x + i\sin 5x}\) - wzorem Moivre'a
Wzorem dwumianowym sobie rozpisz. Zresztą, było już.
https://matematyka.pl/89880.htm#334568