\(\displaystyle{ ( \frac{ \sqrt{6} }{2} - \frac{1}{ \sqrt{2} } i) ^{24}}\)
Mógłby ktoś to zrobić, bo nie wiem czy dobrze zrobiłem a chciałbym sprawdzić.
Wynik w postaci algebraicznej
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: stronie sl
- Podziękował: 2 razy
Wynik w postaci algebraicznej
ty a wytłumaczysz jak to sie wogule robi bo ja nie wiem ajk do tego sie zabrac???
dzieki...
dzieki...
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 15 wrz 2007, o 18:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: XYZ
- Podziękował: 48 razy
Wynik w postaci algebraicznej
Trzeba obliczyć moduł tej liczby ze wzoru \(\displaystyle{ |z|= \sqrt{x ^{2}+y^{2} }}\).
Znaleźć \(\displaystyle{ \cos\varphi = \frac{x}{|z|}}\)
Znaleźć \(\displaystyle{ i\sin\varphi =\frac{y}{|z|}}\).
Określić argument \(\displaystyle{ z}\).
Podstawić do wzoru Moivre'a.
Znaleźć \(\displaystyle{ \cos\varphi = \frac{x}{|z|}}\)
Znaleźć \(\displaystyle{ i\sin\varphi =\frac{y}{|z|}}\).
Określić argument \(\displaystyle{ z}\).
Podstawić do wzoru Moivre'a.