Równania [2] sposób rozwiązania ??

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Maniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 841
Rejestracja: 11 paź 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin | Gliwice
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 79 razy

Równania [2] sposób rozwiązania ??

Post autor: Maniek »

Mam takie pytanie jak rozwiązać takie 2 zadania ?

1.)\(\displaystyle{ Q_{(x)}=\frac{x^3}{x^2+x-2}}\) ??
A tu jest chyba rozłóż na czynniki (ale nie daję głowy bo dostałem zadanie od kumpla:) )

2.)\(\displaystyle{ z^2+8=6i}\)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2005, o 13:35 przez Maniek, łącznie zmieniany 1 raz.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 852
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Równania [2] sposób rozwiązania ??

Post autor: arigo »

ad
\(\displaystyle{ z^2=-8+6i}\)
i skorzytaj z wzoru
AU
AU
e8d251f84fdfe488d5caba4c2fe9eac1.png (2.46 KiB) Przejrzano 107 razy
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Równania [2] sposób rozwiązania ??

Post autor: kuch2r »

ad.2
\(\displaystyle{ z=x+yi\\z^2=x^2-y^2+2xyi\\z^2=-8+6i\\x^2-y^2+2xyi=-8+6i\\x^2-y^2=-8 \ i \ 2xy=6}\)
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

Równania [2] sposób rozwiązania ??

Post autor: liu »

Ad 1 Maniek na forum jest gdzieś dokładna instrukcja jak się rozkłada funkcje wymierne na ułamki proste, użyj opcji szukaj z łaski swojej (jako mod powinieneś wiedzieć, że taka funkcja istnieje):)

~*~maniek
Jako mod wiem, że istnieje taka funkcja , ale jako mod nie wiedziałem, że gdzieś jest ta dokładna instrukcja więc nie szukałem
ODPOWIEDZ