Zaznaczyc na płaszczyźnie zespolonej
Zaznaczyc na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ z C : ft| \frac{z - 1 - i}{z - 2 - 2i} \right| = 1}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zaznaczyc na płaszczyźnie zespolonej
czyli:
\(\displaystyle{ |z-(1+i)|=|z-(2+2i)|}\)
Stąd wniosek, że punkt \(\displaystyle{ z}\) leży w tej samej odległości od punktu \(\displaystyle{ 1+i}\) jak i od punktu \(\displaystyle{ 2+2i}\) (czyli na symetralnej odcinka utworzonego z tych dwóch punktów).
\(\displaystyle{ |z-(1+i)|=|z-(2+2i)|}\)
Stąd wniosek, że punkt \(\displaystyle{ z}\) leży w tej samej odległości od punktu \(\displaystyle{ 1+i}\) jak i od punktu \(\displaystyle{ 2+2i}\) (czyli na symetralnej odcinka utworzonego z tych dwóch punktów).