Witam
Nie wiem jak to zrobić prosze o pomoc
\(\displaystyle{ (x^2+3)^2-7(x^2+3)+12=0}\)
\(\displaystyle{ -3x^3+6x^2+5x=2x^4+6}\)
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 10:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
rozwiąż równanie
Ostatnio zmieniony 1 lis 2008, o 11:50 przez kravensawyer, łącznie zmieniany 1 raz.
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ (x^2+3)^2-7(x^2+3)+12=0 \\
w=x^2+3 \\
w^2-7w+12=0 \\
(w-3)(w-4)=0 \\
w=3 w=4 \\
x^2+3=3 x^2+3=4 \\
x^2=0 x^2=1 \\
x=0 x=-1 x=1}\)
w=x^2+3 \\
w^2-7w+12=0 \\
(w-3)(w-4)=0 \\
w=3 w=4 \\
x^2+3=3 x^2+3=4 \\
x^2=0 x^2=1 \\
x=0 x=-1 x=1}\)