\(\displaystyle{ \frac{ 1 + i\cdot \tan x}{1 - i\cdot \tan\ x}}\)
z gory dzieki za pomoc
oblicz wartość wyrażenia
- Harry Xin
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 9 sie 2007, o 19:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 148 razy
- Pomógł: 83 razy
oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ D=R- \{ k \pi \} , \ k Z
\\ \frac{1+i \tg x}{1-i \tg x} = \frac{(1+i \tg x)(1+i \tg x)}{(1-i \tg x)(1+i \tg x)}= \frac{1+2i \tg x - \tg ^{2}x }{1+ \tg ^{2}x }= \frac{1- \tg ^{2}x }{1+ \tg ^{2}x } + \frac{2i \tg x}{1+ \tg ^{2}x }}\)
\\ \frac{1+i \tg x}{1-i \tg x} = \frac{(1+i \tg x)(1+i \tg x)}{(1-i \tg x)(1+i \tg x)}= \frac{1+2i \tg x - \tg ^{2}x }{1+ \tg ^{2}x }= \frac{1- \tg ^{2}x }{1+ \tg ^{2}x } + \frac{2i \tg x}{1+ \tg ^{2}x }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 paź 2008, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: bidi
- Podziękował: 1 raz
oblicz wartość wyrażenia
tez mi tak wyszlo tylko chcialem sprawdzic czy dobrze jest. dzieki
[ Dodano: 31 Października 2008, 18:56 ]
mam jeszcze cos takiego
\(\displaystyle{ \frac{(1+2i)^{2}-(1-i)^{2}}{(3+2i)^{3}-(2+i)^{2}}}\)
[ Dodano: 31 Października 2008, 18:56 ]
mam jeszcze cos takiego
\(\displaystyle{ \frac{(1+2i)^{2}-(1-i)^{2}}{(3+2i)^{3}-(2+i)^{2}}}\)