rozwiaz rownanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
wielgi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Garwolin
Podziękował: 1 raz

rozwiaz rownanie

Post autor: wielgi »

\(\displaystyle{ z^{2}-8z+16-2j=0}\)
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

rozwiaz rownanie

Post autor: Ptaq666 »

Ja proponuję tak.

\(\displaystyle{ z^{2} - 8z +16 +2j = 0 \\ (z-4)^{2} = 2j \\ z-4 = \sqrt{2j} \\ z-4 = 1+j z-4 = -(1+j) \\ z = 5+j z = 3 - j}\)
ODPOWIEDZ