Pytanie o sprzężenie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kylek2089
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 paź 2007, o 21:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

Pytanie o sprzężenie

Post autor: kylek2089 »

czy sprzezenie z+i jest równe x-iy-i czy x-iy+y ?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Pytanie o sprzężenie

Post autor: Szemek »

Niech:
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ \overline{z+i} = \overline{x+iy+i} = \overline{x+i(y+1)} = x-i(y+1) = x-iy-i}\)
ODPOWIEDZ